
Netsis ERP’de Yatırım Teşvik Faturalarının Düzenlenmesi
Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin Fatura Düzenlemeleri
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 21.11.2025 ve 09.12.2025 tarihlerinde ebelge.gib.gov.tr adresinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olan mükellefler tarafından Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamında düzenlenecek Faturalarda kullanılması gereken alanların belirlendiği Yatırım Teşvik Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu yayımlanmıştır. Güncel GİB kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.
9062.15 (LTS sürümü), 9066.5 (LTS sürümü) ve 9068.2 sürümleriyle birlikte, Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamında yapılan teslimlere ilişkin fatura düzenlemeleri desteklenmiştir.
Fatura Senaryosu
Mükellefin dahil olduğu uygulamaya (e-Fatura veya e-Arşiv) göre kullanılacak senaryo ve fatura tipleri aşağıdaki gibidir.
| e-Fatura | e-Arşiv |
Senaryo: YATIRIMTESVIK Örnek UBL Alanı: | Senaryo: EARSIVFATURA Örnek UBL Alanı: |
Fatura Tipleri: SATIS TEVKIFAT TEVKIFATIADE
Örnek UBL Alanı: <cbc:InvoiceTypeCode>TEVKIFAT</cbc: InvoiceTypeCode> <cbc:InvoiceTypeCode>TEVKIFATIADE</cbc:InvoiceTypeCode> | Fatura Tipleri: YTBSATIS YTBTEVKIFAT YTBTEVKIFATIADE
Örnek UBL Alanı: <cbc:InvoiceTypeCode>YTBTEVKIFAT</cbc: InvoiceTypeCode><cbc:InvoiceTypeCode>YTBTEVKIFATIADE</cbc:InvoiceTypeCode> |
Bu kapsamda Satış Parametreleri ekranına, Genel 4 sekmesine “Yatırım Teşvik Uygulaması” seçeneği eklenmiştir.

Satış Parametreleri Genel 4 sekmesine eklenen “Yatırım Teşvik Uygulaması” seçeneği altına “Makine ID” ve “Makine Sıra No” alanları eklenmiştir. Yardımcı Programlar\Kayıt\Şirket-Şube Parametre tanımları ekranında “Seri Uygulaması” seçeneği işaretli ise, bu alanlar aktif olarak gelmektedir. Bu seçenek işaretli değilse, bu alanlar pasif gelmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında düzenlenecek faturalarda, “Makine\Teçhizat” mevzuat tipinde bir stok girildiğinde, faturanın kalemlerinde Makine ID ve Makine Teçhizat Sıra No bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Bu mevzuat tipine sahip stokların serili olması durumunda, istenirse zorunlu bilgilerin, seri ekranında yer alan alanlarla eşleştirilerek bu alanlara girilmesi sağlanabilir. Örneğin, Makine ID ve Makine Sıra No bilgilerinin seri ekranındaki hangi kolonlara girileceği buradan seçilebilir.

Bu uygulama aktif edildiğinde, Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamında yapılan teslimlere ilişkin faturaları belirlemek için, satış tarafında Satış Faturası ve Satış İrsaliyesi belgelerinin Üst Bilgiler sekmesine ve alış tarafında Alış Faturasının Üst Bilgiler sekmesine “Y.Teşvik” seçeneği eklenmiştir.

Bu seçenek işaretlendiğinde, belge içinde kullanılacak stokları kontrol edebilmek için, Stok Kartı Kayıtları Ek Bilgiler sekmesinde yer alan Stok Mevzuat Tipi kısmına “YTB-Makine/Teçhizat”, “YTB-İnşaat”, “YTB-Arsa/Arazi” ve “YTB-Diğer Harcamalar” olmak üzere 4 yeni Stok Mevzuat Tipi eklenmiştir.

Yatırım teşvik belgelerinde kullanılan kalemlerin mevzuat tipi yukarıda da belirtildiği gibi “Makine\Teçhizat”, “İnşaat”, “Arsa \ Arazi”, “Diğer Harcamalar” tiplerinden biri olmalıdır.
Stok kartlarında seçilen bu mevzuat tipleri e-Belgede Harcama Tipi olarak InvoiceLine alanında yer almaktadır.

Bu alanın alabileceği kodlar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.
01: Makine ve teçhizat teslimleri ile yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalar
02: İnşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları
03: Arsa / Arazi Satışları
04: Diğer harcamalar
Örneğin, Stok kartında yer alan Mevzuat Tipi “YTB-Makine/Teçhizat” seçildiğinde, e-Belgede Harcama Tipi “01” olarak gelmektedir.
**Yatırım teşvik belgesi kapsamında düzenlenecek faturalarda, “Makine\Teçhizat” mevzuat tipinde bir stok girildiğinde, Makine ID ve Makine Teçhizat Sıra No bilgilerinin girilmesi gerekmetedir. Ayrıca stok kartlarında stok adlarının dolu olması gerekmektedir.
Satış Faturası Kalemler sekmesinde stok kodu satırı üzerinde sağ clickte gelen menüde “Makine\Teçhizat Detay Bilgileri” tıklanır ve Makine\Teçhizat Detay Bilgileri ekranı açılır.

Açılan ekranda Makine ID ve Makine Sıra No Bilgisi girilerek kaydedilir.

Ayrıca Makine\Teçhizat Detay Bilgileri ekranında “Excel Aktarımı” seçeneği ile Makine ID ve Makine Sıra No bilgilerinin excelden aktarımı sağlanabilir.

YTB-Makine\Teçhizat stok mevzuat tipinde girilen stok serili bir stok ise, Satış Parametre ekranında “Yatırım Teşvik Uygulaması” seçeneği altında Makine ID ve Makine Sıra No alanları seri ekranında hangi kolonlarla eşleştirildiyse, belgede kalemler kısmında açılan seri erkanında ilgili kolonlara bu bilgiler girilir.

Bu girilen bilgiler xmlde InvoiceLine alanı altında aşağıdaki taglere yazılır.
Item/Name: Makine Adı (Stok Adı)
Item/ItemInstance/SerialID: Makine ID
Item/ItemInstance/ProductTraceID: Makine Teçhizat Sıra No

Yatırım teşvik belgesi kapsamında düzenlenecek faturalarda, girilmesi gereken diğer zorunlu bilgiler ise, Yatırım Teşvik Belgesi Kontrat Doküman bilgileridir. 6 haneden ve sadece rakamlardan oluşan Yatırım Teşvik numarası ve tarih bilgisi girilmesi zorunlu alanlardır. Yatırım Teşvik Belgesi Kontrat Doküman bilgileri faturada sadece 1 adet bulunmalıdır.
Satış Faturasının Toplamlar sekmesinde sağ click menüsünde gelen “Yatırım Teşvik Bilgi Girişi” tıklanır ve “Yatırım Belgesi Bilgi Girişi” ekranı açılır ve zorunlu bilgiler girilerek kaydedilir.


Satış Faturası Üst Bilgiler sekmesinde “Y. Teşvik” parametresi işaretlendiğinde, Toplamlar sekmesinde e-Fatura Senaryosu: Yatırım Teşvik yazmaktadır.
Fatura ekranlarında üst bilgilerde “Y. Teşvik” parametresi işaretlenerek belge oluşturulduğu durumda Toplamlar sekmesinde sağ clickte e-Devlet Özel Matrah/İstisna menüsü altında Özel Matrah/İstisna Atama ekranında istisna kodu ataması yapıldığında istisna kodunun işleyişi aşağıdaki gibi olacaktır.
• “Makine\Teçhizat” mevzuat tipinde bir stok için istisna varsa kalemde bu stok için kdv değeri girilir ve Toplamlarda “308 – (13/d) Teşvikli Yatırım MallarınınTeslimi” istisna kodu seçilmelidir.

• “İnşaat” mevzuat tipinde bir stok için istisna varsa kalemde bu stok için kdv değeri girilir ve Toplamlarda “339 – İmalat Sanayi ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler” istisna kodu seçilmelidir.

Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) olan bir yatırımcıya yapılan bazı mal ve hizmet satışlarında KDV alınmaz. Bu durumda normalde fatura üzerinde KDV hesaplanır ama YTB olduğu için KDV tahsil edilmez. Alınmayan bu KDV tutarına “Vazgeçilen KDV Tutarı” denir. e-Fatura uygulamasında “YATIRIMTESVIK” senaryosunun altında “ISTISNA” fatura tipinde ve e-Arşiv Fatura uygulamasında “EARSIVFATURA” senaryosunun altında “YTBISTISNA” fatura tipinde düzenlenen faturalarda hesaplamaya dahil edilmeyen KDV tutarı Vazgeçilen KDV Tutarı alanında izlenmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamında düzenlenen faturalarda istisna ataması olduğu durumda (308 ya da 339 varsa) Hesaplanan KDV tutarı e-belge görüntüsünde görülmeyecektir.
Belirtilen fatura tipleri için, xml tarafında aşağıdaki detaylar yansımaktadır.
- TaxTotal/ TaxSubtotal / TaxCategory elemanı altına istisna kodu girilir (308 veya 339).
- TaxTotal/ TaxSubtotal / CalculationSequenceNumeric elemanına, yazılan KDV tutarının (Vazgeçilen KDV Tutarı) fatura tutarların hesaplamasında dikkate alınmayacağının belirtilmesi için, “-1” değeri yazılır. Bu alan sadece XML üzerinden gösterilir.
İstisna Kodu girilmiş e-Belge görüntüsü aşağıdaki gibidir.


İşlem Türüne Göre Uygulama Senaryoları
Yatırım teşvik belgesi kapsamında düzenlenecek faturalarda; yatırımın konusu ve teslim türüne göre (Makine, İnşaat, Arsa vb.) kullanılacak parametreler aşağıda kategorize edilmiştir.
1- Makine ve teçhizat teslimleri ile yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına ilişkin faturalarda yer alacak kalemlerin mevzuat tipi “Makine\Teçhizat” olacaktır. Bu faturalar için senaryo, fatura tipleri ve varsa istisna bilgileri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
• e-Fatura uygulamasında “YATIRIMTESVIK” fatura senaryosu altında “SATIS”, ”IADE” veya “ISTISNA” fatura tipinden,
• e-Arşiv Faturalarda “EARSIVFATURA” senaryosu altında “YTBSATIS”, “YTBIADE” veya “YTBISTISNA” fatura tipinden düzenlenmelidir.
• KDV tutarının “0” geçilmesi durumunda belirtilen fatura tiplerinden sadece “ISTISNA” veya “YTBISTISNA” fatura tipleri seçilerek, istisna kodlarından; “308- 13/d Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi” seçeneği kullanılmalıdır.
| Uygulama | Fatura Tipi (KDV var istisnaya tabi değil | Fatura Tipi (Vazgeçilen KDV Tutarı yansıtılacaksa) |
| e-Fatura Senaryo: YATIRIMTESVIK | SATIS veya IADE | ISTISNA İstisna Kod ve Açıklama 308- (13/d) Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi |
| e-Arşiv Senaryo: EARSIVFATURA | YTBSATIS veya YTBIADE | YTBISTISNA İstisna Kod ve Açıklama 308- (13/d) Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi |
2- İnşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına ait faturalarda yer alacak kalemlerin mevzuat tipi “İnşaat” olacaktır. Bu faturalar için senaryo, fatura tipleri ve varsa istisna bilgileri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
• e-Fatura uygulamasında “YATIRIMTESVIK” fatura senaryosu altında “SATIS”, ”IADE” veya “ISTISNA” fatura tipinden,
• e-Arşiv Faturalarda “EARSIVFATURA” senaryosu altında “YTBSATIS”, ”YTBIADE” veya “YTBISTISNA” fatura tipinden düzenlenmelidir.
• KDV tutarının “0” geçilmesi durumunda belirtilen fatura tiplerinden sadece “ISTISNA” veya “YTBISTISNA” fatura tipleri seçilerek, istisna kodlarından; “339- İmalat Sanayi ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler” seçeneği kullanılacaktır.
| Uygulama | Fatura Tipi (KDV var istisnaya tabi değil | Fatura Tipi (Vazgeçilen KDV Tutarı yansıtılacaksa) |
| e-Fatura Senaryo: YATIRIMTESVIK | SATIS veya IADE | ISTISNA İstisna Kod ve Açıklama 339- İmalat Sanayi ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler |
| e-Arşiv Senaryo: EARSIVFATURA | YTBSATIS veya YTBIADE | YTBISTISNA İstisna Kod ve Açıklama 339- İmalat Sanayi ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler |
3- Arsa ve Arazi Satışına ait faturalarda yer alacak kalemlerin mevzuat tipi “Arsa\ Arazi” olacaktır. Bu faturalar için senaryo, fatura tipleri ve varsa istisna bilgileri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Bu faturalar “0” KDV’li olarak düzenlenemez.
| Uygulama | Fatura Tipi (KDV’ li) | Fatura Tipi (KDV=0 ise) |
| e-Fatura Senaryo: YATIRIMTESVIK | SATIS | “0” KDV’ li olarak düzenlenemez. |
| e-Arşiv Senaryo: EARSIVFATURA | YTBSATIS | “0” KDV’ li olarak düzenlenemez. |
4- “Makine ve teçhizat teslimleri ile yazılım ve gayrimaddi hak satış ve kiralamaları”, “İnşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları” ile “Arsa ve Arazi Satışı” haricinde yapılan teslim ve hizmetlere ait faturalarda yer alacak kalemlerin mevzuat tipi “Diğer Harcamalar” olacaktır. Bu faturalar için senaryo, fatura tipleri ve varsa istisna bilgileri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Bu faturalar “0” KDV’li olarak düzenlenemez.
| Uygulama | Fatura Tipi (KDV’ li) | Fatura Tipi (KDV=0 ise) |
| e-Fatura Senaryo: YATIRIMTESVIK | SATIS | “0” KDV’ li olarak düzenlenemez. |
| e-Arşiv Senaryo: EARSIVFATURA | YTBSATIS | “0” KDV’ li olarak düzenlenemez. |
- Yatırım Teşvik e-Faturaları için uygulama yanıtı verilememektedir. Temel fatura yapısı şeklinde ilerlenmektedir.
- Yatırım Teşvik Faturalarında IADE ve e-Arşiv faturalarda YTBIADE fatura tipi kullanılıyorsa, iadesi yapılan faturaya ait İade Fatura Numarası ve İade Fatura Tarihi bilgilerinin girişi zorunludur. (cac:BillingReference/cac:InvoiceDocumentReference)
e-Arşiv Fatura Örneği
EARSIVFATURA senaryolu YTBSATIS fatura tipli, belgede “Makine\Teçhizat” mevzuat tipinde bir stok olan faturaya ait örnek e-Belge görüntüsü ve xml görüntüleri aşağıdaki gibidir.



e-Fatura Örneği
YATIRIMTESVIK senaryolu ISTISNA fatura tipli, belgede “Makine\Teçhizat” mevzuat tipinde bir stok olan faturaya ait örnek e-Belge görüntüsü ve xml görüntüleri aşağıdaki gibidir.




Satış İrsaliyelerini Toplu Faturalama ve Müşteri Siparişlerini Toplu Faturalama ekranlarına “Yatırım Teşvik” adında bir seçenek eklenmiştir. Bu seçenek işaretlenerek oluşacak faturaların yatırım teşvik tipinde oluşması sağlanmıştır.
Bu seçenek işaretlenerek fatura oluşturuluyorsa, fatura satırlarındaki stok kodlarının stok mevzuat tiplerinin izin verilen tiplerden biri olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eğer aykırı bir değer varsa, o fatura oluşturulmayarak kullanıcıya işlem sonunda mesaj verilecektir.
Ayrıca satış irsaliyesileri toplu faturalaştırılırken “Yatırım Teşvik” işaretli bir irsaliye ile “Yatırım Teşvik” işaretli olmayan irsaliyelerle birleştirilmeyecek, “Yatırım Teşvik” seçimine göre oluşacak faturalar kırılımlı olarak oluşacaktır.


Zarf/Fatura Bazında Gelen e-Fatura ekranlarında yatırım teşvik faturalarının senaryo bilgileri Yatırım Teşvik olarak gelmektedir.


Gelen e-Faturadan Alış Faturası Oluşturma adımında oluşan alış faturasında e-Belgede yer alan yatırım teşvik ile ilgili bilgilerin aktarılması ve bu bilgilerin izlenmesi sağlanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin e-Fatura dizayn örneği










